Giclée prints

Tillgängliga tryck:
Available prints:

Klicka här för att se slutsålda tryck.

Tekniken möjliggör olika format och innebär en begränsad, signerad originalupplaga. Mina originalmålningar fotas i en studio av DP-bild. Bilderna skrivs sedan ut med en bläckstråleskrivare och ljusbeständig färg på åldersbeständigt papper, Hahnemühle Photo Rag 308 g, i ett samarbete med Bildformatet.

Pappersformatet är ca 60×40 cm med smal passepartout. Alla tryck säljs oramade. För beställning – klicka här!

The prints in a limited, signed edition, are available in a 60×40 cm format. Order here!

 

Giclée Fine Art är det namn som International Association of Fine Art Digital Printmakers – IAFADP, enats om för digitalt utskrivna bilder på lumppapper. Hållbarheten är jämförbar med övriga konstgrafiska tekniker. Idag är giclée fine art ett vedertaget kvalitetsbegrepp över hela världen. De flesta museer och gallerier utnyttjar nu tekniken för framställning av grafisk konst.

Utdrag från artikel i Hasselblads FORUM NR 1 2001

Metoden Giclée Fine Art printing har under flera år växt fram i USA och Frankrike och är en blandning av den gamla traditionella inkjet-metoden och den senaste digitala tekniken. Som metod är den mycket mer komplicerad än inkjet och kräver långtgående kunskaper om både färghantering och datorhantering och möjlighet att kommunicera med artisten. Egentligen påminner den mycket om stenlitografi.

Metoden gör det möjligt för fotografer och andra konstnärer att få fram högupplösta och skarpa bilder i små upplagor på olika papperskvaliteter.Det är till exempel omöjligt att upptäcka färgdroppar med blotta ögat.

Ordet Giclée (chi´klé) kommer från franskan och betyder ”spruta”. Mikroskopiska droppar, mer än fyra millioner per sekund sprayas på papper eller annat material. Resultatet blir ett original som fotografen eller konstnären ska kunna signera. För att dessa nya original ska kunna kallas Fine Art print krävs att de är utförda på syrafritt akvarellpapper eller canvas och att det används pigmenterade färger.

Giclée Fine Art print är nu på väg att bli den universiella kvaliteten för framställning av en serie original från samma motiv.
En lång rad välkända muséer världen runt använder idag Giclée Fine Art för sina limiterade originalserier –  t.ex. Louvren i Paris, British Museum i London, Guggenhein och Metropolitan i New York.

Giclée Fine Art är konst och konstfotografi on demand. Det vill säga att man kan framställa ett eller flera exemplar i en på förhand bestämd och signerad upplaga.